Complete current affairs for the month of July 2014

1) Which state Government on 30 June 2014 declared Camel as the State animal? 

Ans: Rajasthan

2) Which Indian became World Number 1 pistol shooter in the men's 10m air 
pistol  category  in  the  latest  rankings  released  by  the  International  Shooting 
Federation (ISSF) on 1 July 2014? 

Ans. Jitu Rai 

3)  Which  country  on  30  June  2014  became  the  first  country  to  ratify  the 
Marrakesh Treaty  to facilitate access to  published works for persons who are 
blind and visually impaired? 

Ans. India

4) Indian Railways on 3 July 2014 successfully conducted a trial run of a semi-high-speed train to 

make travel faster between which route? 

Ans. Delhi and Agra 

5) Name the Governor of Goa who resigned on 4 July 2014? 

Ans. Bharat Vir Wanchoo

6) Narendra Modi, the Prime Minister of India, on 4 July 2014 dedicated 25 km-long Katra-Udhampur 

railway line to the nation in which state?

Ans. Jammu and Kashmir

7) DY Patil, the Governor of Bihar, on 4 July 2014 assumed the additional charge 
of  which  state  as  the  acting  Governor  following  the  resignation  of  M  K 

Ans. West Bengal 

8) Which Bollywood actor was conferred with top French civilian award Knight 
of the Legion of Honor on 1 July 2014? 

Ans. Shah Rukh Khan

9) Union Ministry of Environment and Forests (MoEF) on 1 July 2014 notified 
............... Wildlife Sanctuary as Tiger Reserve making it the 47th Tiger Reserve of 
Ans. Bor Wildlife Sanctuary 

10) Which day was observed in India on 1 July every year? 

Ans. National Doctors’ Day

11) Name the former President of France who was on 2 July 2014 charged with 
corruption and influence peddling? 

Ans. Nicolas Sarkozy

12) Who became the first female four-star admiral in US Navy on 1 July 2014? 

Ans. Michelle Howard 

13) Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 2 July 2014 approved the 
inclusion of onion and potato under the purview of stock holding limits under 
which act? 

Ans. Essential Commodities Act 1955  

14) Who was sworn-in as Governor of Chhattisgarh at Raj Bhawan, Raipur on 2 
July 2014? 

Ans. Ram Naresh Yadav

15) President Pranab Mukherjee on 1 July 2014 joined Twitter with the handle? 

Ans. @RashtrapatiBhvn 

16) A Special Air India flight carrying 46 Indian nurses and 137 others from Erbil 
in Kurdistan, Iraq arrived in Kerala on 5 July 214 following attack of ISIL  jihadist 
militants in Iraq. Expand ISIL? 
Ans. Islamic State of Iraq and the Levant 

17)  Who  was  elected  as  Chairman  of  the  40-member  Telangana  Legislative 
Council (LC) on 2 July 2014? 
Ans. Swamy Goud of Telangana Rashtriya Samiti party 

18) Union Government on 3 July 2014 introduced four new vaccines as part of 
UIP programme. Expand UIP? 
Ans. Universal Immunization Programme (UIP) 

19) Which country on 3 July 2014 issued multiple entry visas for short term stay 
to Indians? 
Ans. Japan 

20) First Aid Post was launched on 2 June 2014 at Shastri Bhawan in New Delhi 
Ans. Harsh Vardhan, the Union Minister for Health and Family Welfare 

21) The third edition of Ladakh International Film Festival (LIFF) was held at 
which place from 27 June to 29 June 2014? 
Ans. Leh, Jammu and Kashmir

22) Union External Affairs Minister Sushma Swaraj concluded her three-day visit 
to Bangladesh on 27 June 2014. During the visit, she met the top leadership of 
Bangladesh. Name the President and Prime Minister of Bangladesh? 
Ans. Abdul Hamid and Sheikh Hasina

23) Who won the 2014 Liberty Medal given by the National Constitution Centre 
in Philadelphia in Pennsylvania, US on 30 June 2014? 
Ans. Malala Yousafzai 

24) Who won the Men’s singles at Wimbledon Tennis Championship 2014? 
Ans. Novak Djokovic 
Note: He defeated Roger Federer. 

25) World Population Day was observed across the world on 11 July 2014 with the 
Ans. Investing in Young People

26) Who won the Women’s singles Wimbledon Tennis championship on 5 July 
Ans. Petra Kvitova  

27) Recently the Committee on Poverty presented its report to Union Government. 
Who was the chairman of this committee? 
Ans. C Rangrajan

28) Name the British Actress who was on 8 July 2014 appointed as the Goodwill 
Ambassador for UN Women? 
Ans. Emma Watson 

29) Name the Veteran actress who died on 10 July 2014 at a private Hospital in 
New Delhi? 
Ans. Zohra Sehgal 

30) MCC XI (Marylebone Cricket Club) on 5 July 2014 won the match played to 
celebrate 200-years (bi-centenary) of Lord’s Cricket Ground, the Home of Cricket. 
Who was the captain of the MCC XI? 
Ans. Sachin Tendulkar

31) Indian tennis ace Sania Mirza along with her Zimbabwean doubles partner 
Cara  Black  on  7  July  2014  were  ranked  career-best  which  position  in  WTA 
Doubles rankings? 
Ans. Fifth 

32) India on 8 July 2014 successfully test-fired an advanced version of the 290-km 
range which supersonic cruise missile from Chandipur-on-Sea off Odisha coast? 
Ans. BrahMos 

33) Union Civil Aviation Ministry on 7 July 2014 constituted an Inter-Ministerial 
Group (IMG) to examine the maximum potential of the GAGAN system. Expand 
Ans. GPS Aided Augmented Navigation 

34) Who will head the above Inter-Ministerial Group (IMG)? 
Ans. Ashok Lavasa, the Secretary of Ministry of Civil Aviation. 

35)  Who  was  appointed  as  Chief  Executive  Officer  (CEO)  of  Reliance 
Infrastructure on 7 July 2014? 
Ans. M S Mehta

36)  In  the  Economic  Survey  of  India  2013-14  presented  by  Union  Finance 
Minister Arun Jaitely on 9 July 2014, it is said that India’s economy in financial 
year 2014-15 is expected to grow in the range of ............ percent overcoming sub-5 percent growth? 
Ans. 5.4 – 5.9

37) FIFA on 9 July 2014 suspended which country from all international football 
competitions with immediate effect on account of its government interference in 
running its Football Federation? 
Ans. Nigeria 

38) Name the eminent scholar of the Indian Constitution who died on 6 July 2014 
in Washington DC? 
Ans. Granville Austin 

39) Which country won the 2014 FIFA Football World Cup beating Argentina 1-0 
in the final held at the Maracana stadium in Rio de Janeiro, Brazil on 13 July 
Ans. Germany 

40) Air India on 11 July 2014 formally joined the airline group Star Alliance as it’s 
.....th member? 
Ans. 27th 

41)  Name  the  former  captain  of  Sri  Lankan  cricket  team  who  announced  his 
retirement from Test cricket on 14 July 2014? 
Ans. Mahela Jayawardene

42) BRICS Summit 2014 was held from 15 July to 16 July 2014 at? 
Ans. Fortaleza, Brazil 

43) BRICS nations on 15 July 2014 signed a deal to create a new 100 billion US 
dollar  development  bank  and  emergency  reserve  fund.  Where  will  be  the 
headquarters of the proposed bank? 
Ans. Shanghai, China

44) The 127th edition of the Durand Cup Football Tournament will be held in 
which state from 28th October 2014 to 9th November 2014? 
Ans. Goa

45) Which Indian cricket legend was on 16 July 2014 elected as the member of 
Laureus World Sports Academy? 
Ans. Rahul Dravid 

46) 6th BRICS Summit was held in Fortaleza, Brazil on 15 July and 16 July 2014. 
What was the theme of the Summit? 
Ans. Inclusive Growth: Sustainable Solutions 

47)  The  7th  India-Brazil-South  Africa  (IBSA)  summit  will  be  held  at  which 
country in 2015? 
Ans. New Delhi, India 

48) Name the Malaysia Airlines Boeing 777 plane which was shot down over 
war-torn eastern Ukraine near the Russian border on 17 July 2014? 
Ans. MH-17 

49) Which country was ranked number One in the latest FIFA's world rankings 
released on 17 July 2014? 
Ans. Germany   

50) Which country on 18 July 2014 passed a law to legalise child labour for kids 
from age 10? 
Ans. Bolivia


Post a Comment